Prawdziwa kobieta jest damą w salonie, kucharką w kuchni, a dziwką w sypialni
sobota, 25 września 2010
Racuchy drożdżowe

2 i 1/2 szklanki mąki
2 jajka
1 1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3 dag drożdży
sól
olej do smażeni
cukier puder do posypania

Drożdże pokruszyć w dużej misce i posypać cukrem. (drożdże powinny się rozpuścić) Mleko podgrzać , wlać do drożdży i dokładnie wymieszać. Jajka rozbełtać, lekko osolic. Dodać do drożdży mąkę i jajka i wymieszać drewnianą łyżką. (ja mimo wszystko miksowałam bo po łyżce zostawały grudki:) Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.  (dla zabieganych włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na pół godziny) Smażyć racuchy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Smażymy na małym ogniu, żeby tłuszcz nie był za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać a w środku będą surowe. Gotowe racuchy układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręczniczkiem i posypujemy cukrem pudrem.

14:10, poziomkoweinspiracje
Link Komentarze (1) »
środa, 15 września 2010
ryż zapiekany z jabłakmi

Ciąża i po ciąży. Teraz nastał czas karmienia piersią a co za tym idzie zdrowego oddżywiania:) Mój powrót po porodzie trochę trwał, ale mam nadzieję, że teraz już systematycznie nowe przepisy będą zamieszczane:) Propozycja na dziś to ryż zapiekany z jabłakmi

2 paczki ryżu

2 jajka

1/4 szklanki cukru pudru

łyżka cynamonu

4 duże jabłka

Ryż ugotować na mleku ze szczyptą soli. Zrobić kogel-mogel z 2 żółtek i cukru i wymieszać z ugotowanym ryżem. Jabłka potrzeć na grubej tarce. Ubić pianę z 2 białek z cukrem pudrem i cynamonem. Na górę można ułożyć plastry jabłek. Jeśli ktoś nie lubi słodkiej piany na wierzchu można zrobić bez - polać np. śmietaną... Mój mąż z tych nie lubiących za słodko, więc następny razem pianę wyeliminuję:)

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:

1/2 ryżu

jabłka

1/2 ryżu

pianka

15:33, poziomkoweinspiracje
Link Komentarze (1) »
sobota, 24 lipca 2010
Placki ziemniaczne

Placki ziemaniczne stanowczo dobre są na kążdą okazję - smakują wyśmienicie na słodko ze śmiataną i owocami jak i na ostro - mocno przyprawione pieprzem ziołami:) Każdy je lubi i przygotowuje jak lubi najbardziej - idealne zarówno na obiad jak i na kolację...chrupiące, pachnące - każdy się skusi.

Ja je przygotowuje na tzw. oko, ale już podaję dokładny przepis...

1 kg ziemniaków

dużą cebulę

1-2 łyżki mąki

duże jajko

łyżkę majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia.

Obierz ziemniaki, zetrzyj razem z cebulką - dodaj pozostałe składniki - wymieszaj:) Banalne. Jeśli robisz je na słodko to zrezygnuj z cebulki i przypraw.  Taki właśnie dziś zrobiłam:) Taką podstawową masę można wzbogacić różnymi dodatkami, na przykład utartą dynią lub cukinią, poszatkowanymi jabłkami, żółtym serem, posiekaną wędliną, czosnkiem.

14:23, poziomkoweinspiracje
Link Komentarze (2) »
piątek, 02 lipca 2010
Babka kawowo - cytrynowa

Przepis ten również znalazłam na blogu - Majanowe pieczenie - autorce dziękuję za inspiracje:) Pierwszymi ciastami jakie piekłam jako początkująca kucharka były oczywiście babki:P Nieskomplikowane (choż zdażały się i takie nad którymi wylałam potok łez:) i idealne do popołudniowej kawki. Moim faworytem w babkach jest ukochany przez wszystkich znajomych MURZYNEK - kiedyś nagminnie piekłam tylko jego, bo tylko on odwzajemniał moją miłość do babek i rósł jak szalony:)

Ta babka mimo, że nie wyrosła mi tak jak autorce jest na prawdę przepyszna. Mnie wyszła mokra, puszysta. W domu unosi się aromat kawy i cytryny...jeśli chcecie poczuć musicie upiec:)

25 dag masła

5 jajek

1 szkl mąki pszennej

1 szkl mąki ziemniaczanej

3/4 szkl cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat cytrynowy

2 łyżki kawy rozpuszczalnej - ja dałam nawet trzy:)

Jajka zmiksować z cukrem. Masło utrzeć. Do utartego masła dodawać stopniowo zmiksowane jaja, cały czas miksując. Masa może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, zmiksować.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać aromat cytrynowy,zmiksować. Do drugiej dodać kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i zmiksować.

Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Ja użyłam formy z kominkiem.

Najpierw wylać jasną część ciasta, a na nią ciemną. Całość delikatnie , krótko wymieszać, aby powstał efekt marmurka (mieszać zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

14:15, poziomkoweinspiracje , DESEROWO
Link Komentarze (2) »
czwartek, 01 lipca 2010
Pancakes z bananami

Pomysł na te danie znalazłam na blogu - Majanowe pieczenie - Wygląda ja racuszki a samkuje całkiem innaczej. Placuszki są puszyste, miękkie...Można je zrobić ze wszelkimi owocami - jabłka, borówki, maliny, truskawki łącznie z bananami, z którymi ja postanowiłam je zrobić:)

2 szklanki mąki

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru pudru

2 i 2/4 maślanki lub kefiru

2 jajka

4 łyżeczki syropu kolnowego bądź miodu

40 dag roztopionego masła

2 - 2,5 banana ok 400g cieniutko pokrojonego

Można placuszki polać syropem klonowym, dżemem, powidłami, śmietaną z cukrem bądź cukrem pudrem:)

Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek do pieczenia i wszystko wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajka, maślankę (lub kefir) syrop i roztopione masło. Zawartość obu naczyń wymieszać. Ciasto jest gęste.

Smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu) Przewracać na drugą stronę gdy pojawią się pęcherzyki. Smażyć do koloru brązowego.

17:25, poziomkoweinspiracje , OBIADOWO
Link Komentarze (2) »
sobota, 26 czerwca 2010
Fale dunaju z truskawkami

Ostatnie tchnienie truskawek:) Skoro goście niedzielni mają się pojawić - ciasto również musi być:) Sezon truskawkowy już na zamknięciu więc proponuję ostatnią odsłonę ciasta z truskawkami - FALE DUNAJU.

Ciasto już w piekarniku - jutro zaprezentuję zdjęcie


jajka 6 szt

1,5 szkl mąki

1 szkl cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier wnailiowy

1 kostka margaryny np. Kaśka

1 łyzka kakao

truskawki, śliwki, jabłka

2 budynie smietankowe

1,5 szkl mleka

Żółtka ucieramy z cukrem, i cukrem waniliowym. Dodajemy mąke z proszkiem ido pieczenia i margarynę, na koniec ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy, do jednej połowy dodajemy kakao. Na blaszkę wlewamy najpierw ciasto białe, na to kakaowe, na wierzch układamy owoce. Pieczemy 40 min w 160 stopniach. Nastepnie gotujemy budyń i wylewamy na ciasto. Można ciasto z góry posypać wiórkami czekoladowymi lub po prostu zrobić polewę:)

powodzenia

PS. Również ciasto robię po raz pierwszy - ale kto nie eksperymentuje ten się nie nauczy:)

21:49, poziomkoweinspiracje , DESEROWO
Link Komentarze (4) »
wtorek, 22 czerwca 2010
Puszyste racuszki z truskawkami

Sezon truskawkowy trwa, a zakupione 4 koszyki truskawek czekają na oprawę:) Część zaprawię, pozostałe trzeba zjeść...

Racuszki to propozycja równie obiadowa, kolacyjna jak i deserowa - jak kto lubi:) Zabieram się za gotowanie, oczywiście efekt będzie uwieńczony zdjęciem:)

Jako dodatek zrobiłam koktajl truskawkowy. Standardowo - cukier - śmietana i truskawki zmielone w melakserze:)


0,5 l mleka

2 dag drożdży

2 jajka

cukier waniliowy

1 i 0,5 szkalnki mąki

0,5 kg truskawek

Mleko powinno być letnie. W niewielkiej jego ilości rozrobić drożdże. Następnie wlać do resztki mleka, dodać jajka, mąkę i 1-2 łyżeczki cukru waniliowego. Można także dodać odrobinę cukru, dla tych co wolą słodsze placki. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Ciasto powinno być nie za rzadkie i nie za gęste (jeśli jest bardzo lejące można dodać odrobinę mąki). Pozostawić pod przykryciem aby wyrosło. Po około 10-15 minutach formować placki na rozgrzanej patelni z olejem. Placki powinny być płaskie i zrobione mniej więcej z łyżki ciasta. Na każdym położyć nieduże, umyte truskawki, mogą być również ćwiartki (ilość, według uznania, najlepiej 4-5). Następnie na truskawki nałożyć jeszcze odrobinę (około pół łyżki) ciasta, aby przykryć truskawki. Smażyć z dwóch stron, do zarumienienia. Można podawać posypane cukrem pudrem.

piątek, 18 czerwca 2010
Bombusiowy przepis na ciasto z każdymi owocami

 

Ciasto zrobiło furorę na forum przyszłych mam, na którym jestem. Rośnie jak szalone nawet w rękach niedoświadczonych kucharek. Postanowiłam sprawdzić jak będzie w moim przypadku:)

Jest to ciasto na każde owoce, które nie może nie wyjść...Ja dziś zrobię je z jabłakmi

1 szklanka cuku
4 jajka
1,5 szkalnki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń wanilowy lub śmietankowy
0,5 szklanki oleju zwykłego

Zmiksować cukier z jajkami - długo, do tego dosypać mąkę, proszek do pieczenia, budyń i powoli dolewać oleju.

Owoce obtoczyć w mące (aby nie spadły na dół ciasta, można ale nie trzeba jak kto woli) i poukładać na surowym ciescie.
Mozna dodać rodzynki. Piec około 45-55 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.

Pyszne jest to ciasto również ze śliwkami (nawet z kompotu zimą ), malinami i nektarynkami:)

SMACZNEGO.

11:57, poziomkoweinspiracje , DESEROWO
Link Komentarze (3) »
czwartek, 17 czerwca 2010
a na jutrzejszy obiad może grochówka?

Wstyd się przyznać, ale jutrzejsze gotowanie grochówki będzie u mnie DEBIUTEM:) Jeszcze nigdy jej nie robiłam no i czas najwyższy się nauczyć...oczywiście efekt będzie opatrzony odpwiednim zdjęciem:P

proszę bardzo:) Przepyszny efekt...Mąż zadowolony:)


Paczka grochu łuskanego połówki

kilka ziemniaków - w zależności od upodobań

marchew, pietruszka, seler

10 dag wędzonego boczku

kawałek wędzonej kiełbasy

sól, pieprze, majeranek

mąka

natka pietruszki

Groch zalewamy 1,5 l zimnej wody, stawiamy na gazie. Mieszamy od dna bo lubi przywierać! W miare możliwości zbieramy z wierzchu malo apetyczną pianę. Do gotującego się powoli grochu dorzucamy: marchewkę, pietruszkę, seler - drobno starte; pokrojone ziemniaki; wędzoną kiełbasę w dość dużych kawałkach; sól do smaku. Gotujemy do miękkości. Boczek wędzony drobno kroimy, wytapiamy, dorzucamy posiekaną drobno cebule, rumienimy. Posypujemy mąką robiąc zasmażkę (można dolać troche wody) i zagęszczamy gotującą się zupę. Przyprawiamy pieprzem, majerankiem, zieloną pietrzuszką.

Tagi: grochówka
15:11, poziomkoweinspiracje , OBIADOWO
Link Dodaj komentarz »
Odkrywam na nowo łazanki z kapustą kiszoną

Łazanki to danie, które łatwo i szybko się przygotowuje. Ja odkrywam je na nowo troszkę modyfikując znany mi z domu przepis:) Jestem właśnie w trakcie gotowania, jak zrobię dodam zdjęcie:)

0,5 kg kapusty kiszonej

2 większe cebule

laska kiełbasy

250 gr pieczarek, albo innych grzybów

pieprz i sól do smaku

majeranek

makaron łzanki - ja stosuję również wersję z kokardkami, świderkami:)

kostka rosołowa

Kapustę kiszoną pokroić i zagotować z kostką rosołową - ok 15-20 minut. Cebulę obrać, drobno posiekać, lekko poddusić. Do tego dodać pokrojone lub starte na grubych oczkach pieczarki (grzyby) - dalej smażyć. Kiełbasę pokroić na ćwiartki, również podsmażyć i dodać do uprzednio podsmażonej cebulki z grzybami. Ugotowaną kapustę połączyć ze wszystkimi składnikami. Doprawić solą, majerankiem i dużą ilością pieprzu - tak aby potrawa była pikantna. Następnie połączyć z ugotowanym wcześniej makaronem.

hmmm wyszło wyśmienicie, takie banalne ale jednak urzeka mnie przez wspomnienia z dzieciństwa...polecam


 

 

 
1 , 2